Aptauja "Pārtikas atkritumu daudzuma novērtējums mājsaimniecībās"
Anketa izstrādāta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pētījuma "Mērījumi pārtikas atkritumu un pārpalikumu noteikšanai" ietvaros, kuru realizē biedrība "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija".
Anketā iekļauti 19 jautājumi par dažādu pārtikas produktu ēdamo daļu, neēdamo daļu (mizas, olu čaumalas, asakas, kauli utml.) un dzērieniem, kuri ir izmesti/izlieti Jūsu mājsiamniecībā pagājušajā nedēļā.
Pētījumā nepieciešams noskaidrot: cik daudz konkrētā produkta Jūsu mājsaimniecība ir izmetusi; kādai izšķērdēšanas kategorijai tā pielīdzināma (neizmantota, daļēji izmantota, ēdienu atlikumi, pārpalikumi pēc uzglabāšanas, ēdiena gatavošanas laikā sabojāta pārtika), kā arī kādā iepakojumā pārtikas atkritumi izmesti un kā tālāk apsaimniekoti. Ja konkrētās grupas pārtikas produkti nav izmesti pagājušajā nedēļā Jūsu mājsaimniecībā, tad variet izlaist šo jautājumu un turpināt anketu ar nākamo jautājumu.
Lūdzu, pievērsiet uzmanību tam, uz kuru pārtikas produktu attiecas kāda tā izšķērdēšanas kategorija! Pārtikas produktu izšķērdēšanu var iedalīt šādās kategorijās.
1. Neizmantoti pārtikas produkti: pārtika, kas tiek izmesta un netiek izmantota vispār. Piemēram, produkti neatvērtā iepakojumā (jogurts, krējums, piens, gatavā kulinārija u.c.), sabojājušies augļi, zaļumi, maize iepakojumā utml.
2. Daļēji lietoti pārtikas produkti: pārtika, kas tiek izmesta pēc tam, kad tā ir izmantota, bet nav pilnībā patērēta pārtikā. Piemēram, dažas maizes šķēles, neapēsti gaļas produkti, gatavā kulinārija, daļa no arbūza, nepilns piena vai jogurta iepakojums utml.
3. Ēdiena atlikumi: pārpalikumi, kas tiek izmesti pēc tam, kad tie tika atstāti uz šķīvja, katlā vai pannā. Piemēram, kartupeļu biezenis vai rīsi, kas palikuši uz šķīvja vai pannas; sviestmaize, kas netika apēsta brokastu laikā utml.
4. Pārpalikumi pēc uzglabāšanas: maltīšu pārpalikumi, kas izmesti pēc tam, kad tie tika uzglabāti ledusskapī vai saldētavā, lai tos varētu vēlāk ēst. Piemēram, pagājušās nedēļas saldēta makaronu porcija, iepriekšējā dienā pagatavota zupa vai salāti utml.
5. Ēdiena gatavošanas laikā sabojāti produkti: piemēram, piededzis ēdiens, neizdevusies pankūku mīkla, pārsālīts ēdiens utml.
Anketa ir anonīma un dati tiks izmantoti tikai apkopotā veidā. Tās aizpildīšana Jums prasīs apmēram 15 minūtes laika. Anketu lūdzam aizpildīt līdz šī gada 10.septembrim.
Jūsu dati ir ļoti nozīmīgi, lai izvērtētu faktiski samazināmo pārtikas atkritumu daudzumu mājsaimniecībās, tāpēc jau iepriekš pateicamies par atvēlēto laiku.
Anketā izmantoti brīvi pieejami attēli no dažādām internetvietnēm.
Anketā iekļauti 19 jautājumi par dažādu pārtikas produktu ēdamo daļu, neēdamo daļu (mizas, olu čaumalas, asakas, kauli utml.) un dzērieniem, kuri ir izmesti/izlieti Jūsu mājsiamniecībā pagājušajā nedēļā.
Pētījumā nepieciešams noskaidrot: cik daudz konkrētā produkta Jūsu mājsaimniecība ir izmetusi; kādai izšķērdēšanas kategorijai tā pielīdzināma (neizmantota, daļēji izmantota, ēdienu atlikumi, pārpalikumi pēc uzglabāšanas, ēdiena gatavošanas laikā sabojāta pārtika), kā arī kādā iepakojumā pārtikas atkritumi izmesti un kā tālāk apsaimniekoti. Ja konkrētās grupas pārtikas produkti nav izmesti pagājušajā nedēļā Jūsu mājsaimniecībā, tad variet izlaist šo jautājumu un turpināt anketu ar nākamo jautājumu.
Lūdzu, pievērsiet uzmanību tam, uz kuru pārtikas produktu attiecas kāda tā izšķērdēšanas kategorija! Pārtikas produktu izšķērdēšanu var iedalīt šādās kategorijās.
1. Neizmantoti pārtikas produkti: pārtika, kas tiek izmesta un netiek izmantota vispār. Piemēram, produkti neatvērtā iepakojumā (jogurts, krējums, piens, gatavā kulinārija u.c.), sabojājušies augļi, zaļumi, maize iepakojumā utml.
2. Daļēji lietoti pārtikas produkti: pārtika, kas tiek izmesta pēc tam, kad tā ir izmantota, bet nav pilnībā patērēta pārtikā. Piemēram, dažas maizes šķēles, neapēsti gaļas produkti, gatavā kulinārija, daļa no arbūza, nepilns piena vai jogurta iepakojums utml.
3. Ēdiena atlikumi: pārpalikumi, kas tiek izmesti pēc tam, kad tie tika atstāti uz šķīvja, katlā vai pannā. Piemēram, kartupeļu biezenis vai rīsi, kas palikuši uz šķīvja vai pannas; sviestmaize, kas netika apēsta brokastu laikā utml.
4. Pārpalikumi pēc uzglabāšanas: maltīšu pārpalikumi, kas izmesti pēc tam, kad tie tika uzglabāti ledusskapī vai saldētavā, lai tos varētu vēlāk ēst. Piemēram, pagājušās nedēļas saldēta makaronu porcija, iepriekšējā dienā pagatavota zupa vai salāti utml.
5. Ēdiena gatavošanas laikā sabojāti produkti: piemēram, piededzis ēdiens, neizdevusies pankūku mīkla, pārsālīts ēdiens utml.
Anketa ir anonīma un dati tiks izmantoti tikai apkopotā veidā. Tās aizpildīšana Jums prasīs apmēram 15 minūtes laika. Anketu lūdzam aizpildīt līdz šī gada 10.septembrim.
Jūsu dati ir ļoti nozīmīgi, lai izvērtētu faktiski samazināmo pārtikas atkritumu daudzumu mājsaimniecībās, tāpēc jau iepriekš pateicamies par atvēlēto laiku.
Anketā izmantoti brīvi pieejami attēli no dažādām internetvietnēm.
Šī aptauja ir slēgta un atbildes sniegt vairs nav iespējams!
Paldies par izrādīto interesi.
Paldies par izrādīto interesi.